Følg CBRE AS

Eiendomsmarkedet til nye rekorder

Pressemelding   •   des 21, 2017 06:00 CET

Investment market snapshot

Direkteavkastningen på de beste kontor- og handelseiendommene i Oslo faller til det laveste nivået noensinne, slik at Oslo for første gang er på nivå med Stockholm.

Nå som årsskiftet er rett rundt hjørnet, er det på tide å se tilbake og oppsummere eiendomsåret 2017. Året har vært preget av en økning i transaksjonsvolumene sammenlignet med 2016, drevet av sterk etterspørsel blant både institusjonelle og private investorer fra Norge så vel som utlandet. I Oslo har man sett flere eiendommer som har vært priset skarpere enn noen gang før, og mot slutten av fjerde kvartal ble det tydelig at direkteavkastningen på det beste eiendommene, såkalt prime yield, har falt fra 3,75 prosent til 3,50 prosent.

- Prisingen drives primært av en svært robust etterspørselsside med en sunn miks av internasjonal og norsk kapital, sier administrerende direktør John Solberg i CBRE Norge.

Prising på de beste eiendommene i Oslo er dermed på samme nivå med for eksempel Stockholm for første gang noensinne, noe som illustrerer at det norske eiendomsmarkedet har blitt langt modnere enn for bare noen få år siden.

Det totale transaksjonsvolumet i det norske markedet ligger an til å lande over 80 milliarder kroner i 2017, ifølge CBREs telling, opp fra rundt 70 milliarder kroner i 2016. Utenlandske kjøpere står for i overkant av en femtedel av volumet, litt opp fra fjoråret. De utenlandske kjøperne står også bak flere av de skarpest prisede transaksjonene.

- Utenlandske investorer ser for tiden på alle typer av segmenter, men det er spesielt inn mot CBD-eiendommer utlendingene bidrar til å flytte markedet prismessig. Oslo har nådd et kvalitativt nivå som transaksjonsmarked og sammenliknes med de mer etablerte og større byene rundt om i Europa og verden, hvilket utløser aksept for rekordlave yield-nivåer i norsk kontekst, sier Solberg.

Utsikter til fortsatt lave renter en god stund fremover og en norsk økonomi i moderat bedring, taler for at det fortsatt vil være attraktivt å investere i norsk næringseiendom i 2018. Det ligger i kortene at 2018 også vil bli et bra år hvor større posisjoner vil bytte hender.

- Så lenge rentene holder seg lave er det ingen umiddelbare utsikter til at yielden vil stige. Med utsikter til leieprisvekst i sentrale strøk ligger det an til fortsatt verdistigning i eiendomsmarkedet, men det er grunn til å understreke at det er og vil være variasjon mellom ulike segmenter. Det vil uansett være et bra marked å selge eiendom i, og vi har kjøpere for egentlig hva det skulle være, sier Solberg.

Kontakter:

John Olof Solberg, Managing Director, mob. 99 04 11 88

Einar Melberg, Senior Analyst, mob. 94 14 14 84

Igor Petkovic, Senior Analyst, mob. 97 10 25 91

Rådgiver av internasjonalt format

CBRE er verdens største rådgiver innenfor næringseiendom, og tilbyr et fullspektret tjenestetilbud til alle som har berøring mot næringseiendom. Det være seg eiendomsbesittere, banker, investorer, brukere av eiendom, etc. Herunder har CBRE ca 80% av Fortune 500 selskapene på kundelisten.

I dag er vi i CBRE Norge nærmere 50 ansatte med en blanding av generalist og spesialkompetanse innenfor næringseiendom. Etter over 20 år som rådgiver i det norske markedet kan vi gi våre klienter både god innsikt og solid kompetanse innen kjøp, salg, utleie, verdivurdering, rådgivning, forvaltningstjenester, strategisk rådgivning, prosjektledelse og leietakerrådgivning.

Vedlagte filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Agree With Privacy Policy